JAK OSZUKAĆ RAKA

EUROPEJSKI KODEKS WALKI Z RAKIEM (2014)

1. Nie pal i nie używaj żadnych produktów tytoniowych.

2. Nie toleruj palenia w Twoim domu i popieraj działania zmierzające do uwolnienia publicznych miejsc od dymu tytoniowego.

3. Utrzymuj prawidłową masę ciała.

4. Bądź aktywny fizycznie każdego dnia i ogranicz siedzący tryb życia.

5. Stosuj zdrową dietę:

- Jedz dużo pełnoziarnistych produktów, roślin strączkowych, warzyw i owoców

- Ogranicz produkty wysokoenergetyczne (bogate w cukry lub tłuszcze) oraz słodzone napoje

- Unikaj przetworzonego mięsa; ogranicz jedzenie czerwonego mięsa i produktów mocno solonych

6. Jeśli pijesz napoje alkoholowe - ogranicz ich spożycie. Niepicie jest zdecydowanie lepsze w walce z rakiem.

7. Unikaj zbyt dużo słońca, szczególnie chroń dzieci. Stosuj ochronę przed UV i nie korzystaj z łóżek opalających (solarium) 

8. W miejscu pracy chroń siebie przed ekspozycją na kancerogeny poprzez stosowanie się do zasad BHP

9. Zorientuj się, czy w domu nie jesteś eksponowany na wysokie promieniowanie radonu. Podejmij kroki, żeby ograniczyć to promieniowanie.

10. Dla kobiet:

- karmienie piersią ogranicza ryzyko zachorowania na raka piersi. Jeśli tylko możesz, karm piersią.

- Hormonalna terapią zastępcza (HTZ) zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Ogranicz HTZ.

11. Zapewnij Twoim dzieciom szczepienia przeciw HBV i HPV (jeszcze w toku badań; przyp. MO)

12. Bierz udział w badaniach przesiewowych w kierunku wykrycia:

- raka piersi (mammografia w wieku 50-69)

- rak szyjki macicy (badania cytologiczne od 25 r.ż.)

- rak jelita grubego (kolonoskopia po 50 r.ż. co 10 lat)

Więcej informacji:

Kodeks walki z rakiem

http://www.kodekswalkizrakiem.pl/kodeks/

Raport ogólny WCRF i AICR z 2007

Raport Światowej Fundacji Badań nad Rakiem  (World Cancer Research Fund; WCRF) oraz Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (American Institute for Cancer Research; AICR) dotyczący wpływu stylu życia (dieta, ruch) na ryzyko zachorowania na nowotwory (Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective).  Najważniejsze wyniki przedstawione w raporcie przystępnie opisuje prof. Michael Hamm w książce „Stop dla raka” (patrz niżej).

http://wcrf.org/sites/default/files/Second-Expert-Report.pdf

TABELA – podsumowanie (polska wersja)

Czynniki przeciw- i pronowotworowe (polska wersja)

Raporty WCRF i AICR dotyczące różnych nowotworów

http://wcrf.org/int/research-we-fund/continuous-update-project-findings-reports

Strona Instytutu Żywności i Żywienia http://www.izz.waw.pl/  

Tu znajdziesz:

- Zasady prawidłowego żywienia

- Normy żywienia

- Wartość odżywcza produktów spożywczych i potraw

- Kalkulator BMI (wskaźnik masy ciała)

A także o:

- Suplementach

- Interakcjach leków z żywnością

- Substancjach dodawanych do żywności

Książki:

„Dieta w walce z rakiem”- Richard Beliveau, Denis Gingras.

To estetycznie wydana i prosto napisana książka opisująca przeciwnowotworowe właściwości niektórych składników naszej diety. Autorzy są badaczami naukowymi zgłębiającymi te zagadnienia od lat i „na talerzu” podają rzetelną wiedzę w zajmujący i przystępny sposób. Książkę otwiera rozdział dotyczący procesu nowotworowego, w którym zrozumiale opisano, czym jest nowotwór i jak się rozwija. Na kolejnych stronach autorzy przekonują, że świadomie jedząc mamy ogromny wpływ na raka. Ponadto, na kartach książki można poznać historię czekolady oraz dowiedzieć się, dlaczego czosnek odstrasza nie tylko wampiry, ale też raka, jakie warzywo jest najlepszym przyjacielem prostaty, który owoc najlepiej wymiata wolne rodniki i przeczytać o wielu innych ciekawostkach. Na koniec autorzy serwują propozycję codziennego antynowotworowego menu. Gorąco polecam szczególnie młodzieży!

      „Stop dla raka!” prof. Michael Hamm

Książka niemieckiego profesora jest zrozumiałym streszczeniem raportu AICR oraz WCRF (patrz wyżej) dotyczącym wpływu diety i ruchu na zachorowalność na nowotwory. Oprócz aktualnych rekomendacji naukowców zawiera szereg ważnych informacji z dziedziny dietetyki oraz wpływu składników odżywczych na nasze zdrowie. Tabelki i schematy pomagają szybko przyswoić cenną wiedzę dotyczącą zapobiegania nowotworom.